Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2007 15:19 - Защо селото на Дядо Йоцо?
Автор: turizmatnapgtdvr Категория: Туризъм   
Прочетен: 1420 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Защо селото на дядо Йоцо?


Дядо Йоцо е литературен образ. Герой от разказа „ Дядо Йоцо гледа” на класика на българската литература Иван Вазов. ”… Тоя дядо Йоцо, прост, но събуден старец, прекарал тежкия живот на роба във всичките му тегла, грозотии и безнадеждност, беше имал злочестината внезапно да ослепее в родното си гнездо на шейсет и четвъртата си година.

Той остана жив, но умря за живота, за светлината, с неугасен таен копнеж в сърцето да види „българското” – така той наричаше свободна България!

В душата му живееха само образи от черното минало. Той виждаше в мислите си ясно , което е виждал с очите си някога: червени фесове, гъжви, камшици, свирепи турци със свирепи лица, една дълга робска нощ без проблясък от радост и надежда, роден в нея и умрял в нея.”

Когато узнава, че в България вече няма турци, в него се поражда неутолима жажда да „види” българското.”… Той се боеше, че ще умре, преди да разбере какво нещо е „българското”; или че може да изгуби от старост ума си, без да познае това чудно нещо…”.

В разказа на Иван Вазов няма категорично назоваване на името на селото. Нравствените черти обаче на Дядо Йоцо, неговия непримирим копнеж да „види” по свой начин българското, неподправената радост от допира на ръцете му до новото в България, топлите сълзи на силно душевно вълнение, търкулващи се от слепите му очи при всяка среща с новото, онова дълбоко родолюбие, пренесено с цената на черния страх от турския камшик през вековете отвори сърцата на планинците от Очин дол за слепия старец, който е живял „… в едно затънтено планинско, от няколко кошари селце, загнездено в един висок усоен валог на Стара планина, над Искърската клисура”, досущ прилично на тяхното.

image

И те го приеха като един от тях. Дариха му ъгъл земя, издигнаха му паметник, но не надгробен, а бял и величествен за прослава, построиха му дом, който ще отвори врати за всички българи като етнографски музей, издадоха вестник, регистрираха запазена марка, утвърдиха традиционен празник, определиха награда за родолюбие все на името на този „честит слепец”, ненадейно издъхнал от вълнение на високата канара , с шапка в ръка, поздравявайки нова България. На Дядо Йоцо!

Кажете ни , има ли друг българин, който да е почетен така?

image

Очин дол увековечи паметта на Дядо Йоцо и ще остане за винаги, ако не неговото родно, то задължително неговото село!

Паметникът на Дядо Йоцо се намира на най-обгледното място – голяма, естествена канара, деляща разстоянието между селото и Искъра.

image

Построяването му е най-голямата реализирана мечта на Огнян Христов Петров, роден в Очин дол. Изработването му е дело на скулптурите Моника Игаренска и Георги Тишков от Враца. Фигурата е висока пет метра. Изработена от бял врачански камък.

image

Архитектурният комплекс „Дядо Йоцо” включва, освен паметника, красива озеленена площ и три сгради във възрожденски стил, с интересно решен в архитектурно отношение вътрешен двор. Сградите са в строеж.

image

image

Вестник „Дядо Йоцо гледа” е вестника на българите!

image



Тагове:   дядо,


Гласувай:
0



1. breathe - Боже, колко хубави неща се случват в ...
02.06.2007 15:42
Боже, колко хубави неща се случват в България! :) Невероятен постинг, искрено ме развълнува!
Поздрави от мен! :)
цитирай
2. анонимен - Всеки
08.06.2007 17:27
Вазов герой има истински прототип. Ако прочетете томовете на патриарха на българската литература, ще разберете кога, защо и как се е родил разказа "Дядо Йоцо гледа" Пътните му бележки и записки обясняват всичко.
цитирай
3. zari - Очаквам нови
09.06.2007 21:03
туристически попадения като този постинг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: turizmatnapgtdvr
Категория: Туризъм
Прочетен: 24554
Постинги: 3
Коментари: 17
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930